Marjet Winsemius over de waarde van kinderopvang

‘Waarom breng jij je kind níet naar de kinderopvang?’

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Die eerste keer dat ik mijn tweeling naar de kinderopvang bracht. Vreselijk vond ik het. Ze waren 7 maanden en daarmee nog steeds de kleinsten van de groep. Ik legde mijn zoon op een speelkleed en binnen enkele seconden lag daar Gijs, een jongen van nog geen jaar, maar in mijn ogen een beer van een vent, boven op mijn kleine Max. Ik dacht nog; hij wordt verpulverd! Max daarentegen schaterde het uit van het lachen. Hij vond het fantastisch.

De jaren erna hebben ze het heerlijk gehad. Ze leerden zoveel meer dan ik ooit had bedacht. Delen, praten, vrienden maken, wachten op je beurt, liedjes zingen, fijne motoriek…. De lijst is eindeloos. Bovendien bood het mij de kans om me ook te blijven ontwikkelen. Het maakte mij een leuker mens en daarmee ook een leukere moeder.

Ik vind het daarom nog steeds lastig als ik mensen hoor zeggen: ‘Je brengt je kind toch niet naar de kinderopvang? Je hebt toch geen kinderen gekregen om ze zo vaak weg te brengen?’ Het is neerbuigend en insinueert dat de kinderopvang slecht is. Nederlandse kinderopvang behoort tot besten van Europa, zo niet de beste. Ouders geven de dagopvang een 8,3 en de BSO een 7,7*. Het is niet alleen de plek waar kinderen zich ontwikkelen, maar het geeft ouders ook de kans zich te ontwikkelen en stelt hen in de mogelijkheid hun kinderen een financieel stabiele situatie te bieden. We moeten dit Nederlandse denken snel maar eens gaan veranderen. We moeten de vraag gaan stellen: ‘Waarom breng jij je kind niét naar de kinderopvang?’ Dit begint bij onszelf. Bij ieder gesprek dat we voeren. Kinderopvang gun je namelijk ieder kind en iedere ouder.

Marjet Winsemius
Directeur Stichting Voor Werkende Ouders